Zaletą cieciorki jest skład aminokwasowy zawartego w niej białka, które przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.
Właściwości cieciorki:
✔ podnosi odporność organizmu
✔ eliminuje niedobory witamin i minerałów
✔ pomaga obniżać cholesterol we krwi
✔ korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci
✔ wspomaga trawienie
✔ poprawia gospodarkę lipidową
Zawiera:
błonnik
magnez
żelazo
witaminę B9 i B6
cynk
potas
fosfor
Przygotowanie cieciorki:
Namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 10 godzin, następnie gotować ponad godzinę (sprawdzając jej twardość). Sól dodać pod koniec gotowania. Można również kupić cieciorkę w puszcze (opcja dla osób, które nie mają czasu).
Pasta z cieciorki:
300g cieciorki (wcześniej przygotowanej)
2 jajka na twardo
3 ząbki czosnku (ilość ząbków wg uznania)
2 łyżki oliwy
sok z 1/3 cytryny
sól, pieprz, chilli.
Wkładamy wszystko do blendera i gotowe.
Pasta wyszła bardzo smaczna- można wykorzystać ją jako masło lub dip do nachos. Pycha!! Przypadł mi jej smak do gustu i zostanie ze mną na zawsze.
Agnes Menu:
Śniadanie 8:30 :
Naleśnik (skład: mąka kukurydziana, jajko, mleko migdałowe, olej kokosowy) z bananem i winogronami.
II śniadanie 13:00:
Bułeczka z mąki pełnoziarnistej (wypiek własny), pasta z cieciorki, rukola i ogórek zielony.
Obiad 18:00:
Włoski makaron z pszenicy durum w 3 kolorach z warzywami duszonymi na oleju kokosowym (pieczarki, czerwona cebula, cukinia) w sosie z jogurtu naturalnego i serem.
Kolacja 21:00:
Placki z cukinii (skład: cukinia, jajko, mąka pełnoziarnista, sól, pieprz)
Przekąska (podczas oglądania filmu):
Nachosy (skład: mąka pełnoziarnista, sól, woda, olej kokosowy) z pastą z cieciorki.
wszystko wygląda tak pysznie... a cieciorki nigdy nie próbowałam, ciekawa jestem jej smaku :D
OdpowiedzUsuńwarto spróbować- jest wyjątkowo smaczna
UsuńTwój obiad wygląda tak przepysznie ze jutro zagości na moim stole! Buziaki!
OdpowiedzUsuńTo smacznego- jest Giga pyszny :D a jogurt naturalny dodaję na sam koniec- jak wymieszam warzywa z makaronem- wtedy dorzucam 2 łyżki i mieszam- doprawiam- PYCHA :D
Usuńteż tak zrobie :*
UsuńMniam, mniam, aż ślinka mi cieknie. Pycha żarełko!
OdpowiedzUsuńMatko ale pychota!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cieciorkę jak tylko wzięłam pierwszy jej kęs do ust:) Pyszna jest:)
OdpowiedzUsuńTwoje menu przyprawia o zawrót głowy:) A tą bułeczkę jak robiłaś?
Bułeczka powstała w taki sposób---> http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/09/do-it-yourself.html :P
UsuńWrzuciłam do miski- mąkę i inne składniki- wymieszałam, poczekałam aż urosną i upiekłam :D
uwielbiam cieciorkę ;) można ją podować na wiele sposobów, więc nigdy się nie znudzi ;)
OdpowiedzUsuńa jakie są inne sposoby?
Usuńmhyyy ciekawa jestem tej pasty z cieciorki, ale wygląda niesamowicie;) Wszystkie Twoje przysmaki są wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńplacuszki z cukini- my looove!
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo i kolorowo :) A cieciorkę uwielbiam, używam ją jako dipu do marchewki podczas oglądania filmów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
To jest myśl :-)
UsuńMiędzy 13 a 18 umarlabym z głodu :-D
OdpowiedzUsuńo 13 jem posiłek, więc dolicz czas jedzenia- a potem piję wodę w pracy i jak wracam do domu to od razu jem. Czasem nawet głodu nie czuję, ale jem bo tak trzeba i koniec :P
UsuńPrzepis na bułeczki poprosimy! :D
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo--> http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/09/do-it-yourself.html :-)
UsuńSuper! Dziękuję bardzo ;*
Usuńjaką dokładnie kupujesz mąkę pełnoziarnista na te bułeczki w uk? (możesz podać angielska nazwę i gdzie kupujesz?)
UsuńA taką--> https://4-mmedia.frisco.pl/id,189799/h,360/w,360/ W Polskim sklepie.
UsuńA polecasz jakieś które są brytyjskie? ( z asdy, Tesco itp)
UsuńPyszne menu! Mam nadzieję, że będziesz wstawiała fotomenu częściej, bo jesz różnorodnie i dzięki temu mam sporo nowych pomysłów na posiłki :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że będę :-) Pozdrawiam
UsuńAle masz wyczucie czasu! Właśnie wczoraj wygrzebałam z szafki cieciorkę i postanowiłam z niej zrobić mąkę. Spróbuj koniecznie, jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńA z reszty planuję zrobić właśnie taką pastę ;)
Ale mam tylko blender? Nada się na robienie mąki?
UsuńPotwierdzam:) Ja właśnie robiłam w blenderze:D
UsuńJeśli masz pojemnik z ostrzami na dole, powinno dać radę ;) Ręcznym chyba się nie da.
UsuńMam na dole więc zobaczę co da się zrobić. Po co taka mąka? :P
UsuńDo zagęszczania - wszędzie tam, gdzie dodałabyś mąki ziemniaczanej. Ja dzisiaj robiłam placki ziemniaczane z nią, Wyszły idealne :) No i do sosów jest super ;)
UsuńA ja nigdzie nie dodaję mąkę ziemniaczaną :|
UsuńNo ja tez nie, ale na pewno przez te Twoje -naście lat zdarzyło Ci się nią zabielać zupę albo sos - a przynajmniej widziałaś, jak mama/babcia to robiły :P
UsuńMożna poprosić o przepis na śniadaniowy placek?
OdpowiedzUsuńZawsze wsypuję składniki "na oko"--> mąka kukurydziana, jajko, mleko migdałowe w takich proporcjach by powstała konsystencja ciasta naleśnikowego- smażę na oleju kokosowym.
UsuńCieciorka jest przepyszna ! Ale w formie pasty nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńMenu bardzo smaczne :)
już jakiś czas biorę się za wypróbowanie ciecierzycy, ale jeszcze tego nie zrobiłam :D muszę chyba dostać jakiegoś kopa i pobiec do sklepu, Twój wpis i smaczne zdjęcia na pewno mnie zmobilizowały, żeby spróbować cieciorkę :D taka gotowa w puszce jest w jakiś sposób niezdrowa i nafaszerowana niepotrzebnymi składnikami? ;)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiem czy ma dodatkowe składniki ta w puszce, bo przygotowuję sama. Ale wiem, że warto ją jeść dla samych walorów smakowych :-)
UsuńCieciorka - fajnie brzmi. Nigdy nie próbowałam, ale po takich postach u Ciebie zawsze mam chęć na takie nowości. :)
OdpowiedzUsuńA Twoje zdjęcia jedzonka - pycha!
A ja dziś w sklepie kupiłam kolejną paczkę cieciorki :-) będzie może zupa z tego? :D
Usuńsame smakowitości :))
OdpowiedzUsuńu mnie dziś 1-wsze urodziny bloga i Konkurs będzie mi miło jeśli zaglądniesz :)) Zapraszam :))
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2014/05/urodzinki-konkurs-rozdanie.html
az zglodnialam ;p super!
OdpowiedzUsuńCzepiam się może, ale to ciecierzyca a nie cieciorka. Cieciorka jest trującą rośliną :)
OdpowiedzUsuńA czytałam o tym, ale wszyscy nazywają ją cieciorką ;-) możliwe, że to błąd-- ale wiadomo o co chodzi.
UsuńU mnie na opakowaniu było napisane "cieciorka" :P
UsuńJa z cieciorki robię pastę, która jest do naleśników. Pycha!
OdpowiedzUsuńZ cieciorki robię pastę, którą jem z naleśnikami. Pycha!
OdpowiedzUsuńTwoje jedzenie wygląda na bardzo urozmaicone - zdrowo i kolorowo, to mi się podoba:) A co do cieciorki to ja również bardzo lubię, pod wszystkimi postaciami, nawet dodając te kulki do sałatki itp :)
OdpowiedzUsuńCieciorka jest naprawdę spoko. Odkryłam ją jakieś 2 miesiące temu. Opisywana przez Ciebie pasta - mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cieciorkę, głównie w zupie. ;)
OdpowiedzUsuńtez bardzo lubię ciecierzyce..ugotuje, przyprawie i sobie podjadam jak orzeszki ale lubię tez wersje z sosem pomidorowym z czosnkiem i curry. Na jesień jeszcze dynia do tego..pychota. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper jedzonko,trzeba to wypróbować
OdpowiedzUsuńNie wiem czy widziałaś ale tu masz przepsik na omlet z cieciorką http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/05/omletowy-zawrot-gowy-4-propozycje.html?showComment=1401285461717#c8763096502916711918
OdpowiedzUsuńMyślę, że może być pyszny :-)
I jeszcze jedno - kiełki cieciorki na patelnię są super. Kupowałam kiedyś takie mieszanki kiełków na patelnię i wśród nich były właśnie kiełki cieciorki :-) mniam
OdpowiedzUsuń