Przyprawa ta powstaje przez wysuszenie kory, jej zapach zniewala, a potrawy z jej dodatkiem smakują jeszcze bardziej.
Cynamon oprócz walorów smakowych posiada szereg właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie i sylwetkę. Dlatego gości codziennie na moim stole, nie wyobrażam sobie bez niego śniadania, jak i naleśników, racuszków, jabłecznika oraz maseczki na twarz.
Zakochana w tej przyprawie pokaże wam swoją miłość do niej.
#1
Mini Jabłecznik
Skład ciasta:
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
3łyżki oleju kokosowego,
1 żółtko,
1/4 łyżeczki sody,
kilka kropli aromatu waniliowego ,
1/5 szklanki ksylitolu,
1 łyżka śmietany.
Mieszamy suche składniki, następnie łączymy je z mokrymi i ugniatamy ciasto. Jak będzie wyrobione na gładką masę wkładamy do lodówki na godzinę. Ilość ciasta wystarczyła mi na 6 mini porcji.
Nadzienie jabłka wg uznania + cynamon. Pokrojone w kostkę przykrywamy kołderką z ciasta. Pieczemy 15- 20 minut w temperaturze 170stopni.
Nadzienie jabłka wg uznania + cynamon. Pokrojone w kostkę przykrywamy kołderką z ciasta. Pieczemy 15- 20 minut w temperaturze 170stopni.
Cynamon jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
1/2 łyżeczki dziennie obniża poziom złego cholesterolu.
Wspomaga leczenie infekcji drożdżycy.
Poprawia pamięć.
#2
Śniadanie zawsze z cynamonem
Skład: owsianka, woda, cynamon, imbir, nasiona shea, brzoskwinia.
Cynamon ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Dodawany do potraw hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności- jest naturalnym konserwantem.
Likwiduje ropne wypryski, rozjaśnia cerę, ma działanie antybakteryjne.
Dlatego zaczęłam stosować maseczkę z cynamonu na skórę i jestem pod ogromnym wrażeniem jej działania. Są dwie wersję tej maseczki: HARD & SOFT.
#3
Maseczka z cynamonu wersja: SOFT
2 łyżki jogurtu naturalnego zmieszane z pół łyżeczki cynamonu
Idealna dla skóry tłustej, problematycznej. Ma działanie antybakteryjne, wyrównuje koloryt skóry i powoduje, że skóra wygląda na odświeżoną.
Po nałożeniu odczuwam delikatne pieczenie, mrowienie. Maseczkę trzymam przez około 5-7 minut i zmywam. Po zmyciu jest rumień na twarzy, więc polecam zrobić ją wieczorem. Skóra rano jest cudownie gładka, wręcz idealna.
Polecam do skóry tłustej z problemami. Zmniejsza widoczność rozszerzonych porów, eliminuje zaskórniki i cudownie rozjaśnia skórę.
Polecam do skóry tłustej z problemami. Zmniejsza widoczność rozszerzonych porów, eliminuje zaskórniki i cudownie rozjaśnia skórę.
2 łyżeczki cynamonu zalać wodą mineralną tak by powstała papka.
UWAGA- można dać efekt poparzenia skóry, więc najlepiej nakładać punktowo na wypryski. Jeśli ktoś ma skórę wrażliwą, NIE POLECAM! W sumie to nie polecam nikomu bez wcześniejszej próby na małym odcinku skóry w celu sprawdzenia wrażliwości na cynamon.
UWAGA- można dać efekt poparzenia skóry, więc najlepiej nakładać punktowo na wypryski. Jeśli ktoś ma skórę wrażliwą, NIE POLECAM! W sumie to nie polecam nikomu bez wcześniejszej próby na małym odcinku skóry w celu sprawdzenia wrażliwości na cynamon.
Nałożyłam
wersję HARD na całą twarz i zmyłam po 2 sekundach. Odczucie: jakby ktoś
przyłożył rozgrzane żelazko do skóry. Po zmyciu twarz była
zaczerwieniona, ale rumień zniknął po 30 minutach, a rano miałam bardzo
rozjaśnioną skórę. Jednak nie polecam tej wersji.
...
Moja miłość nie kończy się tylko na cynamonie, jest tego znacznie więcej.
Polecane: Przypraw swoje życie!
Oj, na maseczki z cynamonem trzeba uważać. O ile jeszcze na ciało nie działa tak destrukcyjnie, tak na twarzy może zasiać spustoszenie. Ja dodaję go ewentualnie w małych ilościach do maseczek z glinek :)
OdpowiedzUsuńA jabłeczniki będę musiała zrobić, ale w jakiś chłodniejszy dzień :D
Spustoszenie, czyli co? ;-)
UsuńMaseczka z cynamonem i jogurtem pomimo, że mam cerę wrażliwą- ale tłustą- sprawdza się idealnie. Godna polecenia.
Uwielbiam cynamon i dodaję go do prawie każdego deseru :).
OdpowiedzUsuńO maseczkach na twarz z cynamonem nie słyszałam, ale spróbuję. Natomiast dodany do antycellulitowego peelingu kawowego, daje efekt pięknie zaróżowionej i napiętej skóry na pośladkach i udach :-)
OdpowiedzUsuńTo jest świetny pomysł by go dać na ciało :-)
UsuńOoo tak! Ten piling jest świetny ;)
UsuńCynamon! Milosci ma!
OdpowiedzUsuńGosci u mnie codziennie, czasem nawet w kilku posilkach. Maseczki stosowalam i polecam, faktycznie wersja z jogurtem delikatnie rozjasnia, a dodatek miodu dodatkowo nawilza mi cere.
Ostatnio mam faze na marchewke i zajadam ja tonami, wlasnie w polaczeniu cynamonu. Pycha!
Pozdrawiam
Czekomlekolada
Ps. Wracajac do tej marchewki, to znaleziony u ciebie przepis POWALA! Pyszotka i slowo daje smakowal wszystkim, nawet mojej trzyletniej, nieco wybrednej siostrze.
Ale jesz marchewkę surową z cynamonem? Bo uwielbiam marchewkę i takiego połączenia jeszcze nie znam.
UsuńSurowej akurat nie, ale i tego sprobowac musze. Generalnie uzywam tego polaczenia w omletach, placuszkach, a ostatnio w akcie desperacji i ataku glodowo-marchewkowego zasmazylam ja na patelni na odrobine oleju i zasypalam wlasnie cynamonem, kakao i kardamonem. Pyszotka, aczkolwiek przyznaje, ze nie wszystkim moze to podpasowac. Ja to dziwolagiem kulinarnym jestem ;)
Usuńuwielbiam cynamon, szczególnie jego zapach
OdpowiedzUsuńtego przepisu nie znałam :)
pozdrawiam Kasia:)
Przepis na ciasto wymyśliłam sama tydzień temu więc tutaj ma swoją premierę :P
UsuńKurcze, a ja jakoś szczególnie za nim nie przepadam. Znam może dwie, czy trzy potrawy do których dodaję cynamon i faktycznie mi smakują. Kwestia gustu, zresztą jak zawsze :D
OdpowiedzUsuńJa wreszcie przekonałam się do cynamonu i codziennie dodaję do napoju z imbiru, cytryny, miodu z pieprzem cayenne ;) mm pycha i daje kopa ;)
OdpowiedzUsuńJa uuwielbiam cynamon! Narobiłaś mi smaka na ten mini jabłecznik! :)
OdpowiedzUsuńja także bardzo lubię cynamon :) ten jabłecznik wygląda obłędnie, na pewno wypróbuje :) nadal nie zdecydowałam się na zakup któregoś z tych słodzących produktów, stewii czy ksylitolu :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon;-) Ja dodaję go często do kawy, do naleśników na słodko, czy ryżu z jabłkami ;-)
OdpowiedzUsuńcynamon to jedna z najwspanialszych przypraw! nadaje wyjątkowego charakteru (i smaku!) każdej potrawie.
OdpowiedzUsuńAgnes twoj cynamonowy swiat mnie zachwyca:-D
OdpowiedzUsuńMaseczka cynamonowa jest dla twardzieli :D Ja robiłam kilka razy mieszając go z jogurtem. Gdybym wiedziała, że tak pali... ;P Ale jest dobra i bez tej całej chemii kosmetycznej :)
OdpowiedzUsuńTo chyba zalezy od wrażliwości skóry- gdybyś mnie widziała po wersji Hard...jakbym zasnęła na słońcu cały dzień- bez filtra...dobrze, że to zeszło tak szybko :-)
UsuńUwielbiam cynamon :) A jabłecznik bez cynamonu dla mnie nie istnieje!!! :)
OdpowiedzUsuńAch, ta maka w polaczeniu z tluszczami. Nie tylko bomba kaloryczna ale i konkretny atak na zdrowie ;).
OdpowiedzUsuńChyba nie doceniam cynamonu :) Muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon! :D mam zamiar zrobić twój jabłecznik ;) tylko ma pytanie czy mogę zamiast ksylitolu dodać np miód a jeżeli tak to ile? :)
OdpowiedzUsuńRyż z jogurtem i cynamonem często u mnie gości.
OdpowiedzUsuńAle ten jabłeczni obłędny :)
Widzę, że mamą wspólną miłość :))) Lubię cynamon w każdym połączeniu, ale ostatnio przepadłam robiąc naturalny jogurt grecki z brzoskwinią i cynamonem - pycha!
OdpowiedzUsuńLubię cynamon ale dodaje go raczej tylko do szarlotki i kawy (jak już ją pije)
OdpowiedzUsuńMaseczkę muszę przetestować!
OdpowiedzUsuńthankyou for the recipe! it looks super delicious <3
OdpowiedzUsuńLetters To Juliet
Ojej!!! Ile cynamonu! To naprawdę musi być miłość!!!! Jedzonko - ryż, jabłuszko na ciepło i cynamon - pycha! a już 100 lat nie jadłam! :P Dzięki za przypomnienie o cynamonie! ;))))
OdpowiedzUsuńA ja cynamon używam do ciasta marchewkowego, piękny aromat w całym domu gwarantowany. :D
OdpowiedzUsuń