Kokos i kakao- dla mnie połączenie idealne. Wpadałam na ten przepis kilka dni temu, na jednym z angielskich blogów. Nie potrafiłam o nim zapomnieć i oto tego efekty.
Słodkość składa się z dwóch warstw: spód i krem. Smakuje rewelacyjnie, więc przepis ląduje na blogu i jest jednym z moich ulubionych. Czekam jeszcze na przepis od siostry, która ostatnio zrobiła ciasto kokosowo- budyniowe w wersji Fit- niebo!
Słodkość składa się z dwóch warstw: spód i krem. Smakuje rewelacyjnie, więc przepis ląduje na blogu i jest jednym z moich ulubionych. Czekam jeszcze na przepis od siostry, która ostatnio zrobiła ciasto kokosowo- budyniowe w wersji Fit- niebo!
Do deseru "Kokos&Kakao" użyłam:
Spód Kokosowy:
1 szklanka płatków kokosowych
2 łyżki ksylitolu,
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
szczypta różowej soli.
Krem Kakaowy:
1 duże awokado
2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
2 łyżki kakao.
Ilość składników = trzy foremki o średnicy 8cm.
Płatki kokosowe, ksylitol i olej kokosowy wkładamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę. Najlepiej użyć blendera z zamkniętą pokrywką, ręczny blender odpada bo kokos będzie rozrzucony po całej kuchni. Przekładamy do foremek i dociskamy.
Krem:
awokado, ksylitol, olejek waniliowy i kakao wkładamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę. Wykorzystałam blender ręczny, bo kielichowy zupełnie się do tego nie nadaje. Masa jest dość gęsta.
Nakładamy krem na spód i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Można udekorować owocami lub płatkami kokosu. Życzę smacznego :-)
Przypominam, że dziś ostatni dzień wyprzedaży na BeYummy , więc jak masz ochotę na coś słodkiego i zdrowego to zapraszam :-)
wygląda smakowicie;) a ja dziś murzynek jaglany z kokosem właśnie zamiast cukru;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMożna czymś zamienić ksylitol ? :)
Tak, miód będzie dobrym rozwiązaniem :-)
Usuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńhttp://iamemilias.blog.pl/
Jutro zrobię, bo wygląda rewelacyjnie!! Bardzo ciekawy przepis. Pozdr, Asia.
OdpowiedzUsuńo matko, ale musi być boskie! czekam na przepis na to ciasto Twojej siostry :D
OdpowiedzUsuńPojawi się, ale na początku sama musze zrobić :D
UsuńWygląda smakowicie :) Czekam na przepis od Twojej siostry :) Pochwal się koniecznie , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń"Z nieba mi spadłaś" z tym deserem;-))
OdpowiedzUsuńOstatnio zima i czegoś słodkiego się chce;-).
Rewelacyjny deser!
Dokładnie tak, też w zimę mam większą ochotę na słodkości :)
UsuńUwielbiam Twoje pomysły :-) skorzystam! Dzięki :***
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:) Dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ale pyszności i zdrowe bo na ksylitolu .
OdpowiedzUsuńO mamo, jak to bajecznie wyglada, kokosa kocham nad zycie, wiec musze ten przepis wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńMega prosty przepis i szybki w wykonaniu- a jaki pyszny :)
UsuńWygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńTo musi być boskie !
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńraj dla podniebienia :D Btw. wiesz, że bierzemy dział w blogu roku - pasje i twórczość - prosimy o głos sms H11171 na nr 7122 <3 Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale będę musiała i tak na swój sposób zrobić ten deser, bo twoje składniki są trudno dostępne ;)
OdpowiedzUsuńPewnie-zamiast płatków- wiórki kokosowe, zamiast ksylitolu- miód, można pominąć sól, w sumie nawet nie wiem po co ją dałam ;-)
UsuńRaj dla zmysłów i dla zdrowia:)
OdpowiedzUsuńdeser idealny, często robię podobny z miodem, bez soli :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, jako, że praktycznie z dobrych rzeczy z chorobą autoimmunologiczną mogę jeść tylko kokos...
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny! Trochę pozmieniań, nie mam takiego ciśnienia na zdrowe jedzenie, więc wprowadzę małe zmiany, ale przepis jest super!
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńKrem czekoladowy znałam, ale z kokosem nigdy nie próbowałam zestawiać. Warto czasami poszperać na angielskich blogach, są równie ciekawe i przy okazji można poczuć świeży powiew inspiracji :-)
OdpowiedzUsuńKocham połączenie kokosa i czekolady <3
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa! Muszę poszukać płatków kokosowych:)
OdpowiedzUsuń