Tradycyjny tort śmietankowy bez cukru, ale za to z ksylitolem lub ciasteczka owsiane z orzechami, żurawiną i innymi smacznymi dodatkami, to tylko wierzchołek menu, jakim ugościła mnie moja rodzina w Polsce.
Takimi przepisami warto się dzielić bo są pyszne i stanowią zdrowszą wersję tradycyjnych słodkości.
Jako, że nie jem cukru od 2 lat i to już by były moje kolejne urodziny bez tortu to postanowiłam, że upiekę tort czekoladowy bez cukru: Jak zrobić tort czekoladowy?
Wyszedł wspaniale, ale moja siostra wpadła na jeszcze ciekawszy pomysł. Tradycyjny tort śmietankowy na ksylitolu. Smakował rewelacyjnie i został podany osobom, które jedzą "zwykłe słodycze" i co ciekawe smakował imbardzo . Może dlatego, że zostały użyte do jego stworzenia składniki wysokiej jakości, bez konserwantów, barwników, bez polepszaczy- pieczony z sercem, podany z uśmiechem. Taki smakuje najbardziej.
Biszkopt:
5 jajek,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki ksylitolu,
1 łyżka proszku do pieczenia,
aromat waniliowy kilka kropel,
2 łyżki kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu),
2 łyżki oleju.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodaję stopniowo ksylitoli ubijam dalej. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, kakao, aromat i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180st przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Chłodzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Bita śmietana:
śmietana kremówka 30%, a najlepiej 36%
ksylitol (1 łyżkę na 20ml śmietanki)
olejek waniliowy
żelatyna (łyżeczka na 2-3 łyżki wody, na 200ml śmietanki).
Należy schłodzić dobrze kremówkę (najlepiej trzymać ją w lodówce przez dobę) oraz miskę i trzepaczki.
Ubijaj śmietankę aż stanie się puszysta i zagęszczona wtedy dorzuć ksylitol i olejek waniliowy. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je.
Do tortu jest potrzebna bita śmietana o bardziej zwartej konsystencji i dlatego można użyć żelatyny.
Do 200 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2–3 łyżkach wody. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
Na spód przekrojonego biszkopta nakładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy drugą połówką, można do środka dodać miękkie owoce lub dżem owocowy (słodzony sokiem z jabłek).
Drugą połowę bitej śmietany nakładamy na górę i wygładzamy powierzchnię- dekorujemy wg uznania.
Trzymamy w lodówce, najlepiej pod przykryciem ponieważ śmietana pochłania zapachy z lodówki.
UWAGA! Tort jest kaloryczny, jednak bez cukru staje się lepszą wersją tradycyjnego tortu. Sama zjadłam duży kawałek i muszę przyznać, że siostra stanęła na wysokości zadania, pomimo że był to jej pierwszy tort w życiu. Gratuluje Sister!!
Przepis #2 jest od mojej Mamy.
Ciasteczka te pojawiają się zawsze jak jestem w Polsce: podczas każdej wizyty u rodziców i oczywiście paczuszka na podróż. Proste w wykonaniu, a przy tym zdrowe i smaczne.
Ciasteczka owsiane.
Skład i przygotowanie:
szklanka płatków owsianych,
10dkg żurawiny ,
10dkg orzechów włoskich,
15 dkg susz moreli pokroić na mniejsze,
pół szklanki słonecznika,
1 jabłko zetrzeć ,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
mała łyżeczka mąki (wg uznania),
dokładnie wymieszać i piec około 15 min.
Proste i wyjątkowo smaczne. Na każdą okazję: dla gości, do pracy, w podróży- nie ma nic lepszego niż właśnie taka zdrowa przekąska.
W zdrowym odżywianiu należy pamiętać o rozsądku. Dla każdego zdrowe odżywianie odznacza coś innego, ale dla mnie to szukanie alternatyw, zamienników by dać sobie to co najlepsze. I wiecie co? To działa. Każdego dnia czuję się lepiej, moje ciało jest w lepszej formie niż 10lat temu, pozbyłam się "choroby", którą lekarze nazywają "zespołem jelita drażliwego", a to tylko dlatego że postanowiłam coś zmienić w swoim życiu.
Każdy z nas jest inny, więc wszystko co czytasz na blogach i portalach musisz przetworzyć pod swój organizm. To, że coś na mnie działa nie oznacza, że musi działać na Ciebie i nie chodzi tu o tort śmietankowy powyżej, ale o całokształt. Moja dieta to codzienne wybory tego co według mnie zdrowsze i lepsze dla mnie. Wszystko co tutaj opisuję ma zadanie kogoś zainspirować do zmian, lub może urozmaicenia swoich posiłków. Sama dostaję od Ciebie wiele rad w komentarzach i czytam dużą ilość blogów, które daję kopa motywacyjnego, odkrywam dzięki temu nowe smaki lub przypadkowo tworzę nowe. Więc jeśli czytasz teraz te słowa to chcę Ci podziękować, że tu jesteś. Cokolwiek sobie myślisz, czy to pozytywy czy negatywy, jesteś tutaj z jakiegoś powodu. Chcesz coś zmienić w swoim życiu...może to sylwetka, może chcesz tylko zrzucić 2kg, może chcesz odnaleźć to co dla Ciebie najlepsze, a może po prostu nudzisz się. Wiedz jedno, jesteś w dobrym miejscu i zapraszam Cię do niego częściej.
Takimi przepisami warto się dzielić bo są pyszne i stanowią zdrowszą wersję tradycyjnych słodkości.
Jako, że nie jem cukru od 2 lat i to już by były moje kolejne urodziny bez tortu to postanowiłam, że upiekę tort czekoladowy bez cukru: Jak zrobić tort czekoladowy?
Wyszedł wspaniale, ale moja siostra wpadła na jeszcze ciekawszy pomysł. Tradycyjny tort śmietankowy na ksylitolu. Smakował rewelacyjnie i został podany osobom, które jedzą "zwykłe słodycze" i co ciekawe smakował imbardzo . Może dlatego, że zostały użyte do jego stworzenia składniki wysokiej jakości, bez konserwantów, barwników, bez polepszaczy- pieczony z sercem, podany z uśmiechem. Taki smakuje najbardziej.
Biszkopt:
5 jajek,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki ksylitolu,
1 łyżka proszku do pieczenia,
aromat waniliowy kilka kropel,
2 łyżki kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu),
2 łyżki oleju.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodaję stopniowo ksylitoli ubijam dalej. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, kakao, aromat i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180st przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Chłodzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Bita śmietana:
śmietana kremówka 30%, a najlepiej 36%
ksylitol (1 łyżkę na 20ml śmietanki)
olejek waniliowy
żelatyna (łyżeczka na 2-3 łyżki wody, na 200ml śmietanki).
Należy schłodzić dobrze kremówkę (najlepiej trzymać ją w lodówce przez dobę) oraz miskę i trzepaczki.
Ubijaj śmietankę aż stanie się puszysta i zagęszczona wtedy dorzuć ksylitol i olejek waniliowy. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je.
Do tortu jest potrzebna bita śmietana o bardziej zwartej konsystencji i dlatego można użyć żelatyny.
Do 200 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2–3 łyżkach wody. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
Na spód przekrojonego biszkopta nakładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy drugą połówką, można do środka dodać miękkie owoce lub dżem owocowy (słodzony sokiem z jabłek).
Drugą połowę bitej śmietany nakładamy na górę i wygładzamy powierzchnię- dekorujemy wg uznania.
Trzymamy w lodówce, najlepiej pod przykryciem ponieważ śmietana pochłania zapachy z lodówki.
UWAGA! Tort jest kaloryczny, jednak bez cukru staje się lepszą wersją tradycyjnego tortu. Sama zjadłam duży kawałek i muszę przyznać, że siostra stanęła na wysokości zadania, pomimo że był to jej pierwszy tort w życiu. Gratuluje Sister!!
Przepis #2 jest od mojej Mamy.
Ciasteczka te pojawiają się zawsze jak jestem w Polsce: podczas każdej wizyty u rodziców i oczywiście paczuszka na podróż. Proste w wykonaniu, a przy tym zdrowe i smaczne.
Ciasteczka owsiane.
Skład i przygotowanie:
szklanka płatków owsianych,
10dkg żurawiny ,
10dkg orzechów włoskich,
15 dkg susz moreli pokroić na mniejsze,
pół szklanki słonecznika,
1 jabłko zetrzeć ,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
mała łyżeczka mąki (wg uznania),
dokładnie wymieszać i piec około 15 min.
Proste i wyjątkowo smaczne. Na każdą okazję: dla gości, do pracy, w podróży- nie ma nic lepszego niż właśnie taka zdrowa przekąska.
W zdrowym odżywianiu należy pamiętać o rozsądku. Dla każdego zdrowe odżywianie odznacza coś innego, ale dla mnie to szukanie alternatyw, zamienników by dać sobie to co najlepsze. I wiecie co? To działa. Każdego dnia czuję się lepiej, moje ciało jest w lepszej formie niż 10lat temu, pozbyłam się "choroby", którą lekarze nazywają "zespołem jelita drażliwego", a to tylko dlatego że postanowiłam coś zmienić w swoim życiu.
Każdy z nas jest inny, więc wszystko co czytasz na blogach i portalach musisz przetworzyć pod swój organizm. To, że coś na mnie działa nie oznacza, że musi działać na Ciebie i nie chodzi tu o tort śmietankowy powyżej, ale o całokształt. Moja dieta to codzienne wybory tego co według mnie zdrowsze i lepsze dla mnie. Wszystko co tutaj opisuję ma zadanie kogoś zainspirować do zmian, lub może urozmaicenia swoich posiłków. Sama dostaję od Ciebie wiele rad w komentarzach i czytam dużą ilość blogów, które daję kopa motywacyjnego, odkrywam dzięki temu nowe smaki lub przypadkowo tworzę nowe. Więc jeśli czytasz teraz te słowa to chcę Ci podziękować, że tu jesteś. Cokolwiek sobie myślisz, czy to pozytywy czy negatywy, jesteś tutaj z jakiegoś powodu. Chcesz coś zmienić w swoim życiu...może to sylwetka, może chcesz tylko zrzucić 2kg, może chcesz odnaleźć to co dla Ciebie najlepsze, a może po prostu nudzisz się. Wiedz jedno, jesteś w dobrym miejscu i zapraszam Cię do niego częściej.
MINAM!!!! MAtko!
OdpowiedzUsuń" Róg obfitości";-)))))<3<3<3
Też chcę;-))))))
WSZYSTKIEGO NAJ NAJ LEPSZEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<3
U Ciebie jak zwykle pyszności!!!
OdpowiedzUsuńWow,ale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI oczywiście Wszystkiego co Najlepsze. Abyś zawsze była taka jaka jesteś i by Twoje marzenia stawały się rzeczywistością:) :*
Pracuję nad każdym marzeniem, bo zbyt długo tylko marzyłam- niestety tak to nie działa i trzeba ciężko się napracować aby się spełniło :) dziekuję :*
Usuńta masa na ciastka trzyma się tylko dzięki 2 łyżką miodu??kurcze nieźle bo mi nigdy nie chciały wyjść takie ciastka bo nie wiedziałam czym połączyć te sypkie składniki...zawsze masa oleju masła i miodu jest w przepisach. a tutaj tylko 2 łyżki..trzymają się te suche składniki dobrze?
OdpowiedzUsuńplus dodatkowo jajka :)
Usuńaaaaaaa jaja! faktycznie to jest to ;)
Usuńsame pychoty <3
OdpowiedzUsuńTort wygląda przeapetycznie! mniam! :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka już planuję od dawna zrobic :-)
OdpowiedzUsuńa tort mmm pychota!
wow! wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTort wygląda rewelacyjnie:) Życie bez cukru też bardzo mi służy, tym bardziej że jest tyle cukru w naturze!! Powodzenia w realizacji celów:)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie ! Ja się zastanawiałam czy na ksylitolu udało by mi się zrobić tort bezowy ;d
OdpowiedzUsuńNie przekonasz się póki nie spróbujesz :)
UsuńJutro lecę do Dublina i jeśli tylko dorwę ksylitol to spróbuję :D będzie dobre na po treningu, węgle i duuużo białka :D
UsuńO matko takie rzeczy oglądać o 23...nie zasnę :)
OdpowiedzUsuńo jejku, jak bosko wszystko wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie ;) Od dłuzszego czasu unikam cukru i takie informacje na pewno mi się przydadzą. Dzięki za przepisy!
OdpowiedzUsuń