humorek.com.pl |
Kilka propozycji czym możesz zastąpić mięso z kurczaka.
5. Twaróg- na 100g ma 18,7 białka
Białko zawarte w twarogu trawi się dłużej, jest powoli rozkładane przez nasze enzymy trawienne, co według niektórych źródeł mówi, że jest idealne jako ostatni posiłek przed snem, ale wtedy kiedy przerwa między posiłkami jest dłuższa. Dlatego też w diecie redukcyjnej ostatnim posiłkiem jest właśnie twaróg, po którym świetnie się czuję.
4. Chuda ryba (np. dorsz, tuńczyk)
Tuńczyk w wodzie na 100g ma 23g białka. Ryba ta jest cenna w kwasy Omega 3, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Idealnie nadaje się do sałatki, nadając jej cudowny smak.
3. Czerwona fasola sucha na 100g ma 22g białka. Fasola jest zasadotwórcza, co pozwala na utrzymanie
równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Dodatkowo zawiera lecytynę, która korzystnie wpływa na prace mózgu.
2. Soczewica zielona na 100g ma 25g białka oraz zawiera kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, witaminę C, niacynę oraz wiele innych witamin i minerałów.
Moim hitem są kotlety z soczewicy.
Składniki na 4 kotlety:
100g soczewicy ugotowanej,
1 jajko,
1 łyżka mąki ryżowej,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, chilli.
Wszystko razem mieszamy, a przy okazji widelcem rozgniatamy soczewicę tak by stworzyła się spójna masa. Formujemy kotleciki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez oleju. Pieczemy aż się przyrumienią.
1. Tofu- pomimo, że zawiera najmniejsza ilość białka z wyżej wymienionych, bo na 100g ma 12g białka, ale warto spróbować czegoś nowego, a tofu mnie totalnie zaskoczyło- oczywiście pozytywnie.
Smażone z curry i kardamonem to niebo w ustach- szczerze polecam dla osób które lubią dziwne piankowe konsystencje.
To jest moje top 5, które widnieje u mnie zamiast piersi z kurczaka, która na 100g ma 21,6g białka. Warto szukać zamienników i próbować nowości, nigdy nie wiesz czym cię mogą zaskoczyć.
Ja najbardziej z tych wymienionych lubię twaróg :D gości u mnie codziennie na śniadanie :) Ale fasolę też lubię :) i bardzo bym chciała spróbować tofu :D
OdpowiedzUsuńTofu jest bardzo dziwne i wlasnie dlatego je uwielbiam :D
UsuńDodałabym jeszcze krewetki, które są dość delikatne w smaku jak na owoce morza, a 140g krewetek jest równa 100g piersi kurczaka jeśli chodzi o białko! :)
OdpowiedzUsuńCzyli mozna je wprowadzic do diety redukcyjnej? :) Jak myslisz?
UsuńOczywiście! :)
UsuńO dzięki ci za ten wpis po 3 tyg mam już trochę dość piersi z kuraka i twarogu ;-P
OdpowiedzUsuńSuper post ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam pierś kurczaka i mało się nie porzygałam. Matko, jak teraz trudno znaleźć dobrej jakości mięso :/ Zapisuję sobie post w zakładkach, żeby nie zapomnieć, bo chyba przez najbliższy czas nie tknę drobiu :P
OdpowiedzUsuńDaj spokój z tymi kurczakami, to już nawet nie przypomina mięsa, strach jeść :(
OdpowiedzUsuńWiele w tym prawdy...
UsuńAż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam tofu :P ja bardzo lubię jeszcze serki wiejskie, mają trochę inną konsystencję i jakoś lepiej mi się je wcina, mam wrażenie przy zwykłym twarożku, że łapie mnie zgaga, a z wieśniakiem nie mam tego problemu
OdpowiedzUsuńO tak serki wiejskie też lubię :) dziś sobie kupię zamiast twarogu :)
UsuńUwielbiam tofu, a może indykiem?
OdpowiedzUsuńDla mnie indyk smakuje tak samo :-D
Usuńtwaróg uwielbiałam jak byłam mała, mogłam żreć tonami :D teraz jakoś jem mniej, a może powinnam zacząć pożerać częściej, w końcu chce zrzucić parę kilo...ale za to ryby uwielbiam, a kurczak nie zbrzydnie mi chyba nigdy :D
OdpowiedzUsuńtwarog gosci u mnie niemal codzienne
OdpowiedzUsuńbiedne kurczaki i indyki zreszta tez
Jeśli lubisz orientalne smaki to podsuwam przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy: soczewicę namoczyć przez godzinę w wodzie, rozdrobnić w malakserze, dodać posiekaną świeżą kolendrę, drobno posiekaną czerwoną cebulę, trochę koncentratu pomidorowego (pomoże skleić masę), przyprawić solą, pieprzem i curry lub garam masala, można też dodać ziół prowansalskich. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia, można pod przykryciem :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJestes niesamowity/a :) Dziękuję.
UsuńRyby ♥ mniam! Najlepsza alternatywa dla kurczaka :)
OdpowiedzUsuńTeż cenię sobie urozmaiconą dietę, na samym kurczaku z ryżem daleko bym nie zajechała ;) na szczęście tak jak piszesz jest wiele zamienników i można sobie urozmaicić dietę.
OdpowiedzUsuńtofu polecam również wędzone, na kanapce zastąpi np. wędzony ser lub oscypek ;)
OdpowiedzUsuńa ze zwykłego tofu można zrobić tofucznice (google it) z warzywami, żeby było mniej tłuszczu, to bez smażenia tylko na wodzie ;)
Jeśli ktoś rzeczywiście potrzebuje porzucić mięso, to są opcje dobre do przemyślenia.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorem również orzechy zawierają dużo białka, choćby migdały czy orzechy włoskie
OdpowiedzUsuńkiedy już nie mogę patrzeć na kurczaka to robię sałatkę z łososiem :) ma 2 x więcej kalorii - 201 na 100g w porównaniu do kurczaczka 100 kcal
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ryby :) Bardzo ładnie wyjaśnione, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMogę polecić jeszcze wątróbkę ;) 100g wątróbki = 19g białka. Pyszny jest także indyk! Zapraszam na mojego fit bloga na facebook'u i moje 16 kg mniej!
OdpowiedzUsuńMogę polecić jeszcze wątróbkę ;) 100g wątróbki = 19g białka. Pyszny jest także indyk! Zapraszam na mojego fit bloga na facebook'u i moje 16 kg mniej!
OdpowiedzUsuńMogę polecić jeszcze wątróbkę ;) 100g wątróbki = 19g białka. Pyszny jest także indyk! Zapraszam na mojego fit bloga na facebook'u i moje 16 kg mniej!
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMalinowe Ciasteczka
Dobrze wiedziec jak urozmaicic diete, zwłaszcza że wszystki ekurczaki to bomby sterydowe niestety :(
OdpowiedzUsuńIle pomysłów!!! OMG! ;)
OdpowiedzUsuńZaraz idę na zakupy i do kuchni!!! ;)
Super porady i tyle pyszności .
OdpowiedzUsuńA krewetki :)?
OdpowiedzUsuńA krewetki do mięso :D
UsuńDzięki. Szukałem czegoś by zastąpić kurczaka w diecie. Chcę przejść na wegetarianizm, a ostatnim razem nie udało mi się,. Tym razem się uda. Pozdrawiam! Piotr
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :D uda się uda, ja już nie jem od kilku lat i czuje się 100 razy lepiej.
Usuń