5/02/2015

Wiosenna zupa z botwinki.

Czeka się na nią cały rok, więc jak nadchodzi wiosna i pojawia się w sklepach, to na stołach większości Polaków nalewana jest do talerzy- wiosenna zupa z botwinki. Niby smakuje jak barszcz, ale coś jest w niej innego, a podawana z jajkiem to niebo w ustach. To zdecydowanie moja ulubiona zupa, a jej przygotowanie jest bardzo proste.




Składniki na 3-4 porcje:
500g botwinki z buraczkami
2 litry wody
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula lub por
2 łyżeczki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka lub koperek

Ewentualnie: śmietana 200ml.

Zupę z botwinki można przygotować na bulionie drobiowym lub warzywnym, według upodobań.
Początkowo myjemy botwinkę: kilka razy ją płuczemy bo na liściach i łodygach jest pełno ziemi, a nie chcemy jej w zupie. Jeśli botwinka wygląda na umytą, to najlepiej przemyć każdy liść po kolei tak by mieć pewność, że jest czysta.
Podczas jej moczenia/płukania można przygotować bulion. Do wody wrzucamy marchewkę, pietruszkę, por, liść laurowy i ziele angielskie- doprowadzam do wrzenia i gotuję aż warzywa zmiękną (15minut). Można wyciągnąć jarzyny i po ich ostudzeniu drobno pokroić i dodać do zupy, dzięki temu zupa zyska na jakości.



Następnie należy posiekać botwinkę, buraczki obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić do gotującego się bulionu na 15 minut.
Jest również wersja druga- szybsza: warzywa kroimy lub trzemy na tarce i wraz z posiekaną botwinką wrzucamy do gotującej się wody na 15-20 minut, aż wszystko będzie miękkie.


Następnie należy zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Najlepiej zahartować ją wcześniej w oddzielnym kubku, dodając do niej odrobinę gorącej zupy. Można również pominąć ten krok, jeśli ktoś nie lubi śmietany, bądź ma problem z nietolerancję laktozy.
Dodajemy przypraw i cieszymy się pyszną, wiosenną zupą z botwinki.



Wiosna niesie ze sobą wiele pysznych sezonowych warzyw i owoców, korzystajmy ile się da!

12 komentarzy:

  1. super przepis! botwinkę bardzo lubię, więc zapewne wypróbuję w tym tygodniu :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) lubię jak moja babcia robi botwinkę :) muszę jej przypomnieć ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupę z botwinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam botwinkę. Świetna jest z.niej zupa.
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. kolaż i zestaw kolorów pierwszego zdjęcia rewelacja! powinnas byc grafikiem :)
    jezeli chodzi o zupe uwielbiam ale zdecydowanie bez śmietany :)
    a te warzywka na końcu to zawieszki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy botwinki, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, dobrze że przypomniałaś teraz sezon na botwinkę więc trzeba zrobić pyszna zupkę a twoja wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham botwinkę w sałatkach a zupę wielbię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam botwinkę! Zupa wymiata. Mój tata robi chyba najlepszą! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. jejku, wieki botwinki nie jadłam! babcia robi najlepszą, a że z nią mieszkam, to chyba się do niej uśmiechnę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością bym taką zjadła :P

    OdpowiedzUsuń