Każdy ma takie chwile w swojej diecie, że chce ją odstawić, zjeść słodycze, lody i inne przekąski.
Na szczęście są takie miejsca na ziemi i internecie, że można poszukać inspiracji na to by nie rezygnować ze zdrowego jedzenia i dalej kontynuować swoje postanowienie. czyli zdrowe odżywianie. Takiem miejscem jest AgnesBlog- bo dziś mam dla Was pomysły, które są znane jak świat, zdrowe i mega smaczne.
Na szczęście są takie miejsca na ziemi i internecie, że można poszukać inspiracji na to by nie rezygnować ze zdrowego jedzenia i dalej kontynuować swoje postanowienie. czyli zdrowe odżywianie. Takiem miejscem jest AgnesBlog- bo dziś mam dla Was pomysły, które są znane jak świat, zdrowe i mega smaczne.
No1
LODY z bananów i kakao
Nic bardziej prostego!
LODY z bananów i kakao
Nic bardziej prostego!
--2 dojrzałe banany (wcześniej pokrojone w plasterki o szerokości 2 cm i zamrożone przez około 2 godziny),
--3-4 łyżki kakao (bez cukru),
--3-4 łyżki kakao (bez cukru),
Jeżeli banany nie są dojrzałe można dodać ksylitol wg uznania.
Dodatkowo użyłam 2 łyżek jogurtu kokosowego, by lody miały bardziej gładką konsystencję (ale nie jest to konieczne).
Wszystko blendujemy i lody są gotowe do jedzenia.
No2
Ciasto kakaowo-bananowe
Ciasto kakaowo-bananowe
Ciasto:
- 4 dojrzałe banany + opcjonalnie 1 do dekoracji
- 3 jajka
- 200ml mleka kokosowego
- 7 łyżek mąki kokosowej
- 7 łyżek kakao
- 4 dojrzałe banany + opcjonalnie 1 do dekoracji
- 3 jajka
- 200ml mleka kokosowego
- 7 łyżek mąki kokosowej
- 7 łyżek kakao
Polewa:
- 150ml mleka kokosowego
- 2 łyzki kakao
- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki miodu (ew. ksylitolu/erytrytolu)
- 150ml mleka kokosowego
- 2 łyzki kakao
- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki miodu (ew. ksylitolu/erytrytolu)
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i blendujemy/miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
3. Ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem kokosowym tortownicy (w moim przypadku ø 25cm)
4. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40min °C (grzanie na dół, ostatnie 10min góra-dół)
5. Po wyjęciu ciasta, składniki na polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta, polewamy je wcześniej przygotowaną polewą i opcjonalnie dekorujemy kawałkami banana.
7. Całość przekładamy do lodówki i czekamy do zastygnięcia polewy.
Przepis z: keeptraining
1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i blendujemy/miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
3. Ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem kokosowym tortownicy (w moim przypadku ø 25cm)
4. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40min °C (grzanie na dół, ostatnie 10min góra-dół)
5. Po wyjęciu ciasta, składniki na polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta, polewamy je wcześniej przygotowaną polewą i opcjonalnie dekorujemy kawałkami banana.
7. Całość przekładamy do lodówki i czekamy do zastygnięcia polewy.
Przepis z: keeptraining
No 3
Ciasto fasolowe, które zawsze gości u mnie z okazji świąt, urodzin, lub bez okazji :)
Dla przypomnienia: PRZEPIS
Cieszcie się z każdej chwili w swoim życiu. Nie ograniczajcie się i zamieniajcie na zdrowe!!
Ciasto fasolowe, które zawsze gości u mnie z okazji świąt, urodzin, lub bez okazji :)
Dla przypomnienia: PRZEPIS
Cieszcie się z każdej chwili w swoim życiu. Nie ograniczajcie się i zamieniajcie na zdrowe!!
<3 zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności mniam.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję tego ciasta <3. Świetny blog. Zapraszam również do siebie. Niedawno zaczęłam i potrzebne mi wsparcie. Pozdrawiam BlackLine :*
OdpowiedzUsuńhttp://blacklinemake-up.blogspot.com
Świetne przepisy, na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńA ja sobie notuje najciekawsze przepisy i powoli wprowadzam do jadłospisu;-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody z bananów. Latem jadłam je właściwie codziennie. Nawet moja koleżanka się wkręciła, że to zwykłe lody:D
OdpowiedzUsuńnajlepsze lody <3
OdpowiedzUsuńMmm, same pyszności!
OdpowiedzUsuńSame kuszące pyszności :) muszę w końcu wypróbować te lody :)
OdpowiedzUsuńPornfood <3 :-)
OdpowiedzUsuńLody już zapisałam,lubię takie minimalne przepisy :)
Koniecznie muszę zrobić to ciasto kakaowo-bananowe <3
OdpowiedzUsuńAgnes, zobacz proszę czy ten przepis nadaję się na akcję"bezbolesne usuwanie cukry z diety" :
OdpowiedzUsuńhttp://mojeasany.blogspot.com/2015/12/ciastka-korzenne-na-sylwestra.html
co prawda użyłam tutaj trzcinowego zmieszanego z xsylitolem, ale można trzcinowy zastąpić miodem. Mój przepis jest na razie "nówką" i się sprawdził, więc następnym razem będzie miód zamiast trzciny. Ciasteczka pójdą jutro "jak świeże bułeczki", na imprezie sylwestrowej w szkole jogi;-)). Daj znać co myślisz o tych pysznostkach. Pozdrawiam i
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!!!!!!!!!!SPEŁNIENIA W ZDROWYM GOTOWANIU!!!!!!!!!
Buziaki
Foodporn
OdpowiedzUsuń