Ciasto z masła orzechowego wyszło lekkie i pyszne. Przygotowanie jest bardzo proste i szybko się je robi, w smaku rewelacja. Nie czuć za bardzo orzechów, także lekkie zaskoczenie.
Składniki:
2 banany,
2 jajka,
pół jablka bez skórki (pokrojone w plasterki),
kubek masla orzechowego (użyłam około 300ml masła orzechowego bez cukru)
3 lyzeczki ksylitolu ,
pół łyżeczki sody.
Do dekoracji: 1/4 jabłka ze skórką pokrojone w plasterki, odrobina cynamonu.
Sposób przygotowania:
zmiksować wszystko i przelać do foremki, ulożyć plasterki jabłka i opruszyć je cynamonem. Piec około 30 min w 180 C, w zależności od wielkosci. W mojej foremce powinnam piec więcej niż 30 minut, pomimo suchego patyczka, w samym środku ciasto jest lekko niedopieczone. Na następny raz zostawię na 35-40 minut.
Oryginalny przepis: Trenerka Zdrowej Diety.
Ale łatwe! I proste składniki! Zachęcasz!
OdpowiedzUsuńZrobię! Ale bez jajek, a zamiast tego dodam siemię lniane ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi ochotę na taki deser. Akurat mam wszystkie składniki! :)
OdpowiedzUsuńAle zgłodniałam. Z chęcią wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńpomysł na weekend już jest!
OdpowiedzUsuńBez glutenu i z jablkiem i nawet jak na moje zdolnosci kulinarne to wyglada banalnie. Jutro lece po składniki i c upieke
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :D
UsuńCiasta jeszcze nie robiłam :) z podobnej mikstury robię placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNo widzisz :) to teraz możesz upiec ciacho :)
UsuńWygląda obłęd :D
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo puszyste :)
OdpowiedzUsuńZamierzam użyć masla orzechowego meridian. Lepsze bedzie smooth czy crunchy?
OdpowiedzUsuńTo zalezy od Ciebie jaką konsystencje ciasta bardziej lubisz. Jak dasz crunchy to będą lekko wyczuwalne orzechy..a niektórzy dodają specjalnie orzechy do tego ciasta. Natomiast jeśli chcesz dać swojej córce to może lepiej smooth :)
UsuńDzięki. Kupie w takim razie smooth 😊
UsuńZrobiłam było pyszne :D ahh polecam! Uwielbiam Twój blog!!
OdpowiedzUsuńPisz więcej, jesteś moją inspiracją do zmian na lepsze!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, czas zrobić je ponownie.
OdpowiedzUsuńCzy to jest cud? Coś idealnie dla mnie! wieczorem będę pichcić :)
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego :) szukam właśnie ciągle deserków, które zastąpią mi słodkości przed którymi nie mogę się opanować :) a czuję, że ten będzie jednym z nich :) dzięki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNastępne ciasto do wypróbowania na mojej liście! :)
OdpowiedzUsuńŁał, świetny pomysł i pięknie wygląda. Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńwygląda ładnie, ale szkoda by mi było tle masła orzechowego, aby go nie czuć :O uwielibam je
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuję, wyglądają bardzo smacznie! Ja w takim razie zapraszam do siebie na lekturę :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda, muszę obowiązkowo spróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńJeny.. Pięknie wygląda i na pewno super smakuje... Aż sobie jutro zrobię *.*
OdpowiedzUsuńA jaka kaloryczność tego ciasta
OdpowiedzUsuń