Pyzy to moje ulubione danie, od kiedy tylko pamiętam jadłam je z mięsem. Od kiedy przestałam jeść mięso odkryłam, że są inne tańsze sposoby na jedzenie tych samych potraw w wersji wegetariańskiej. To jest fajne uczucie jak testujesz, próbujesz i tworzysz nowe wersje swoich tradycyjnych potraw. Co jeszcze ciekawego, potrawy te nie zmieniają jakoś szczególnie smaku- są nawet lepsze, intensywniejsze, bogatsze w smaku.
Pyzy z nadzieniem z zielonej
soczewicy i pieczarek smakują wyśmienicie. Polane odrobiną oliwy ze smażoną cebulką to istny raj dla podniebienia.
Kluski składniki:
1kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
mąka ziemniaczana
Nadzienie
pół kg pieczarek
pół kg pieczarek
1 duża cebula
1 szklanka soczewicy
zielonej (wcześniej ugotowanej)
sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Kroimu cebulkę i podsmażamy
na oleju. Myjemy i kroimy pieczarkę i dusimy ją wraz z cebulką,
zielem angielskim oraz liściem laurowym. Jak pieczarki są już
gotowe, wyciągamy ziele i liść. Dodajemy soczewicę i resztę
przypraw. Musi byc bardzo dobrze doprawione, aby podczas jedzenia
farsz był mocno wyczuwalny. Mielimy masę w blenderze, tak by
wszystko ładnie się połączyło.
Masa
ziemniaczana:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy z łyżeczką soli tłuczkiem lub puszczamy przez praskę. Następnie w misce wyrónać wierzch masy i podzielić na 4 równe części, wyciagnąć 1/4 masy na osobny talerzyk i wsypać mąkę ziemniaczaną- tak by uzupełnić brakującą część. Teraz dodać wyjęte ziemniaki i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy z łyżeczką soli tłuczkiem lub puszczamy przez praskę. Następnie w misce wyrónać wierzch masy i podzielić na 4 równe części, wyciagnąć 1/4 masy na osobny talerzyk i wsypać mąkę ziemniaczaną- tak by uzupełnić brakującą część. Teraz dodać wyjęte ziemniaki i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
Zacznij formować kulki z
masy wielkości dużego orzecha, spłaszcz ją i do środka dodaj
farsz i zlep dokładnie formując kulkę. Możesz zwilżyć wcześniej
dłonie, to znacznie ułatwi pracę.
Pyzy gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Można udekorować cebulką podsmażaną, szczypiorkiem, kolendrą czy pietruszką.
Pyzy gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Można udekorować cebulką podsmażaną, szczypiorkiem, kolendrą czy pietruszką.
Życzę smacznego!
WOW! Robię jutro!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, sama szukam teraz wegetariańskich wersji moich potraw, skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńZjadłabym z apetytem!
OdpowiedzUsuńNo jestem pod wrażeniem! :-)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty na takie pyszności
OdpowiedzUsuńmąką ziemniaczaną nazywasz skrobię? bo w Polsce nazwy są używane zamiennie a jednak proces produkcji i właściwości są zupełnie inne.
OdpowiedzUsuńdobrze wiedzieć
UsuńStrasznie dawno takich pyz nie jadłam, a wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńRzadko robie takie pyzy, wolę pierogi. A wiesz, że w Poznaniu pyzami nazywamy takie buły drożdżowe na parze:-)
OdpowiedzUsuńha! :D u mnie buły drożdżowe to kluski na parze :D a pyzy to pyzy :)
UsuńKurcze ale mi narobiłaś ochoty.... zawsze jadłam z miesem albo bez niczego ale teraz chyba walnę sobie wege.... wyglądają super!!
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie a jakie zdrowe! Na pewno wypróbuje ten przepis, dzieki za ten artykuł
OdpowiedzUsuń