Mam idealny przepis dla wegan, dla osób, które są na surowej diecie i dla każdego kto lubi eksperymentować w kuchni. Smakuje niesamowicie, można je jeść na dwa sposoby. Zobacz sam.
Potrzebujesz:
SPÓD
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka miękkich daktyli (jeśli nie są miękkie możesz je moczyć przez 15 min w ciepłej wodzie)
GÓRA
1 i 1/2 szklanki orzechów z nerkowca (możesz dodać 1 szklankę ekstra, wtedy ciasto będzie wyższe). Orzechy moczysz przez noc w zimnej wodzie, tak by były miękkie.
naturalny ekstrakt z wanilii (łyżeczka) lub nasiona z całej laski wanilii
mleko kokosowe ( 1 puszka), ale tylko część stała
2 łyżki syropu z agawy eco (wg uznania, warto dodać mniej, a po zblendowaniu spróbować i dodać wh preferencji)
owoce dla koloru i smaku (truskawki, maliny lub jagody) wg uznania, ja dodałam pół szklanki jagód leśnych mrożonych
Spód.
Miksujemy orzechy i jak są już rozdrobione na małe kawałki należy dodać daktyle i miksować do uzyskania masy. Tą masę wykładamy do formy i dociskamy.
Góra.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do formy, dokładnie rozprowadzamy i dekorujemy wg uznania.
Ciasto trzymamy w lodówce lub zamrażalce. Jeśli ktoś lubi bardziej sernikową wersję to z lodówki mu przypasuje bardziej, natomiast z zamrażalki smakuje jak lody.
Nie zapomnij polajkować moje video, oznaczyć mnie na mediach społecznościowych jeśli zrobisz ciasto i ZASUBSKYBOWAĆ mój kanał.
Zostaw SUBA>> KLIK
Agnieszko, a czy ciasto się nie rozjeżdża po rozkrojeniu?
OdpowiedzUsuńDobrze schłodzone - nie. Najlepiej trzymać w zamrażarce, wtedy idealne.
UsuńJa od razu chciałam zjeść, to miałam katastrofę :D
Ten fioletowy kolor jest wprost cudowny.
OdpowiedzUsuń