Ciasto cytrynowe jest idealne na wiosenny piknik. Pyszne, lekkie i sycące.
Składniki na ciasto:
250g mąki tortowej
200g masła
100g ksylitolu (można dać więcej jeśli lubisz bardzo słodkie)
4 jajka
skórka z dwóch cytryn
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Składniki na polewę:
3/4 szklanki orzechów z nerkowca
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1-3 łyżki soku z cytryny (jesli lubisz mocno cytrynowe, możesz dodać nawet 3 łyżki)
2-3 łyżki miodu
Wykonanie znajdziesz w filmie:
Pieczenie: temperatura 175st, grzanie góra/dół na 45-50 minut, do suchego patyczka.
Foremka: 21 x 11cm
Podoba Ci się to co robię? Lubisz oglądać filmy, inspirować się przepisami i spędzać czas ze mną, to koniecznie zostaw subskrybcje i bądź na bieżąco z każdym filmem. :)
Możesz zostać moim PATRONEM i mieć dostęp do wszystkich e-booków i książek.
Zobacz jakie są opcje bycia PATRONEM i jakie korzyści to ze sobą niesie. Każdy e-book, który będę wydawała będzie automatycznie wędrował na Twoją skrzynkę e-mailową.
Dwa e-booki dostępne na teraz:
książka "Szczęście to wybór"
e-book "Tajemnica wytrwałości"
Uwielbiam ciasto cytrynowe.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda naprawdę wspaniale! Osobiście uwielbiam ciasta o kwaskowatym smaku, więc to idealnie wpisuje się w mój gust ;) a skoro jestem na diecie, to szukałam właśnie czegoś bez cukru. Jeszcze nie zrobiłam tego ciasta, ale z pewnością zapisze ten przepis i jestem pewna, że kilka moich koleżanek chętnie by go spróbowało ;) Choć myślę, że sprawdzę też czy pigwa dobrze pasuje do niego. Mimo wszystko to taka nasza "polska cytryna". A usunięcie cukru z diety to naprawdę ważna sprawa, mam nadzieję, że wstawisz więcej takich ciekawych przepisów, z kolei za ten serdecznie dziękuję ;)
OdpowiedzUsuń